Vårglimt på en ellers grå aprildag

Igjen har fotograf Lennart Pettersen vært ute og fanget naturen i et av sine mange objektiver, og nettopp natur er noe vi mennesker aldri kan få for mye av. På en dag som denne, når det igjen ramler hvite snøfnugg over bygd og by, varmer det litt ekstra godt å kunne hvile øynene på vårtegnene som trofast vender tilbake etter vinterens dvale.

LENNART PETTERSEN foto
ARNE KRISTIAN LØVIK STELLANDER tekster

Her er det bare å drømme seg bort, planlegge en deilig utflukt i naturen, og komme seg på beina. Som Øystein Sunde sa: Ut i skogen, gutten min! Opp i trærne, av med klærne, sprik med tærne!

Og nei, man MÅ ikke ha fotoutstyr for å nyte de mange synene man kan risikere å oppleve, men om man har, så varer jo også synene mye lengre.

LAKSEAND: Denne karen, ja for det er en kar som er avbildet, er å finne over det meste av den nordlige halvkule. Det er gøy å se på lakseanda når den dykker etter mat, og kommer sprettende opp igjen som en liten ubåt. Og snart kommer smågakkene gakkende…
INN FOR LANDING: De er et imponerende syn, de store svanene, der de kommer flaksende på sine vide vinger, klare til å lage nye småsvaner – vår etter vår. Svanen er monogam mot sin partner over mange år, og gjerne livet ut.
LANDING COMPLETED: Svaner er ikke bare vakre å se på. De er også imponerende skapninger, på den måten at de er blant de største flyvedyktige fuglene som finnes, med sine opp til rundt 15 kilos kroppsvekt.
STASELIG TYPE: Her har Lennart fanget en våryr tiur i objektivet. Tiuren har virkelig forstått hvordan man skal tiltrekke seg damer, for i tiurens verden er det nemlig damene som er de kjedelige og kommunegrå, mens mannfolka er permanent pyntet til fest og sengehygge.
HVITT PLEDD: Hvitveisen er alltid like velkommen, når den sprer seg som et lunt, hvitt pledd på skogbunnen og i grøftekanten. Danskene kaller hvitveisen for det mer korrekte, hvit anemone, og selv om den er for en urt å regne, er den en av de giftige artene som er å finne om våren.
SJELDEN Å SE: Her har fotografen fanget noe så sjelden som en lappfiskand, den minste av de tre fiskeendene som hekker i Norge. Lappfiskanda overvintrer gjerne på Jæren eller Lista.
IKKE PLUKK!: Selv om det er fristende, er det mye hyggeligere å møte den vakre blåveisen ute i naturen, enn i en liten vase på kjøkkenbenken. Den lever mye lengre der ute i det fri…

 

 

 

HYGGELIG FYR: Stæren, eller Sturnus vulgaris som den heter på latin, er alltid et hyggelig vårtegn. Den reiser ikke så langt om vinteren, men kommer alltid like blid og lokkende tilbake, for å synge og gjøre seg til for hunnfuglene.

 

 

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *