Foto: Tore Kristiansen/NTB

Unge mer skeptiske til å støtte Ukraina

En ny NUPI-undersøkelse om befolkningens holdninger til norsk utenrikspolitikk viser at unge er mindre positive til både generell og militær støtte til Ukraina i den russiske angrepskrigen.

NUPI har undersøkt hva den norske befolkningen mener om norsk utenrikspolitikk. Hva tenker vi om sikkerhetstrusselen mot Norge? Synes folk at vi bør bidra med støtte til Ukraina? Er vi redde, eller føler vi oss trygge? Er det forskjeller på hva unge og eldre mener? Og hva med hvor i landet man bor?

Undersøkelsen viser at 77 prosent av befolkningen er positive til at Norge skal støtte Ukraina i krigen mot Russland. Men i aldersgruppen 18-29 år er det kun 64 prosent som mener det samme, og 69 prosent i aldersgruppen 39-39 år.

I aldersgruppen 18-29 år er det kun 12 prosent som er svært positive til at Norge skal gi militær støtte til Ukraina.

Det er vanskelig å vite sikkert hvorfor de unge er mindre positive til å støtte Ukraina, men det kan skyldes at de mangler erfaringer fra den kalde krigen, at de har medievaner som gjør dem vanskelige å nå, og at de frykter de mulige effektene av å bidra til videre krigføring.

Undersøkelsen tar også tempen på befolkningens syn på en rekke andre saker: Klimapolitikken, Europapolitikken, internasjonalt samarbeid, krigen på Gazastripen og Kina.

Rapporten er tilgjengelig her.

Undersøkelsen er gjennomført som en nettbasert survey og utvalget består av 1000 respondenter. Alle respondentene er over 18 år og utvalget er forsøkt gjort representativt ved at utvelgelsen av informanter er gjort basert på alder, kjønn og bosted.

Forfatter av rapporten er Seniorforsker Øyvind Svendsen.

NUPI har også laget en podcast om rapporten der statssektretær Maria Varteressian (AP) og leder for Stortingets utenriks- og forsvarskomite Ine Eriksen Søreide (H) deltar.

Podcasten er tilgjengelig her.

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *