Tekst: Sylvia King
Et mylder av barn med drakter og startnummer var rammen som gjorde Sparebank 1 Lekene til en idrettsfest.
For de uinnvidde er ikke Melløs stadion bare en arena der fotballen er rund. Stadion huser også friidretten under fanen til Moss Idrettslag. 21. september braket det løs med Sparebank 1 lekene. Det terminsatte friidrettsstevnet inneholdt også innlagt klubbmesterskap.
Selv om skyene lå tungt over stadion på Melløs denne lørdagen, myldret det av barn i idrettsdraktene sine med startnummer på. Noen løp stolte rundt med medaljer om halsen. Andre med små pokaler i hånda. Her var det deltagere helt ned i seksårsalderen og opp til dem over 14 år.
På spørsmål om de vill stille til fotografering for avisa, var de ikke i minste tvil; dette var store greier for små kropper.
Ekte idrettsglede
Sunn konkurranse, lek og latter var akkompagnert av sosialt samhold. Selvsagt iblandet et dryss med alvor da utøverne vurderte sine prestasjoner mellom øvelsene.
– Hvordan kan jeg gjøre dette bedre?
Men i det store og hele var stevnet gjennomsyret av ekte idrettsglede. Dette vil vi at ungene våre skal holde på med! De oppholder seg i trygge miljøer hvor de kan bli skikkelig gode på noe. Samtidig både mestrer og utfordrer barna kroppen sin.
BY Moss så ikke en eneste mobiltelefon. Det var idrettsutøverne altfor opptatt til.
– Det er en glede å se de små på seks og sju år som stiller til start, forteller leder Anne-Britt Tollefsen i Moss IL.
Anne-Britt er lærer av yrke, og andres barn er en stor del av hennes hverdag. Hun har vært med i Moss IL siden den eldste sønnen hennes var fem år. Nå er han 20.
Man kan vel si at hun virkelig har havnet på rett hylle her i livet.
Frivilligheten er så viktig
– For å kunne arrangere et slikt stevne, er vi avhengig av frivillige foreldre, funksjonærer og andre for å bemanne kiosk, forteller Tollefsen.
– Vi var rundt 60 frivillige som stilte forrige helg. Lørdag var vi rundt 40. Forrige helg hadde vi også stevne på Melløs. Da var 95 Moss-utøvere i alderen 6 til 19 år med.
Lørdagen var det totalt 132 påmeldte. 81 av dem fra Moss IL.
Breddetilbudet er til dem som driver med friidrett. Det vanker medaljer og pokaler til alle etter endte øvelser. Stor stas er det å få stå på seierspallen og få pokal eller medalje, akkurat som de store idrettsstjernene på TV.
Gleden og stoltheten i ansiktene over å ha oppnådd noe, var åpenbar. Særlig hos de minste, som ikke har like lett for å skjule sin entusiasme.
Hos de litt større var det mer skjelmske smil å observere.
Stadig økende interesse for sporten
Fra årets Sommer-OL i Paris var det nok mange som fikk øynene opp for friidrett og grenen mangekamp. Markus Rooth overrasket stort og vant 10-kampen. Dermed ble han med ett hele Norges store adoptivsønn.
Den lysluggede, sympatiske gutten har gjort mer enn å vinne OL-gull; han skapte også et renn av interesse for friidretten. Grenen mangekamp kan bestå av ulike antall øvelser. Det kan være 6-kamp, 7- kamp eller 10-kamp. I hovedsak er det 10-kamp for gutter og 7-kamp for jenter. 6-kampen er i all hovedsak myntet på de yngste deltagerne.
Andre grener som friidretten består av, kan blant annet nevnes lengdehopp, høydehopp, kule, diskos, stav, spydkast samt løp over ulike distanser fra 60 meter til 1500 meter samt 60, 80,110 og 300 meter hekk. Spesielt rart er det ikke at friidretten betegnes som breddeidrett.
– Vi har per i dag 125 barn i alderen 5 til 10 år. 40 barn er fra 10 til 13 år. 31 unge er fra 14 år og oppover.
Tollefsen sier at interessen for friidrett er veldig økende om dagen og har vokst taktfast den siste tiden. På spørsmål om det kan skyldes OL og Markus Rooth, nikker hun og bekrefter at det nok er en del av årsaken.
– Bredden så viktig. Her får de testet ut hva de er best på og trives best med. Vi oppfordrer til allsidighet. I aldersgruppen 6 til 12 år skal deltakerne ha ett løp, ett hopp og ett kast. Mens 13- og 14-åringene oppfordres til å være mer allsidige. Dem over 14 år får spesialisere seg mer.
Klubben har ungdomstrenere. Det vil si at de eldste deltakerne trener de yngre opp til 10-åringene. Dette synes de yngre deltakerne er stor stas.
Aktiviteter i klubben
Ut over lørdagens arrangement, har klubben åpne prøvetreninger gjennom hele året. Rekrutteringsarrangementer er det flere ganger i året. Deriblant Friidrettens Dag, som Moss IL gjennomfører under “Turist i egen by” og på stand under Moss Idrettsråds årlige aktivitetsdag i Mossehallen.
Her presenteres de ulike idrettsgrenene for nye, håpefulle og unge spirer. Men dersom man ønsker prøvetrening med Moss IL friidrett, er det bare å ta kontakt når som helst på året.
Sparebank 1 Lekene var siste stevnearrangement for i år, men det ligges ikke på latsiden av den grunn. Stevnet etterfølges av et klubbarrangement i oktober. Dette er en sesongavslutning og starter med en trening for barn sammen med foreldre først.
– Men først blir det litt mat, som vi spiser ute. Deretter avsluttes det hele med utdeling av pokaler som er vunnet i løpet av året. I tillegg blir det utdeling av blomsterbuketter til frivillige. Tross alt er det frivilligheten som gjør det mulig for slike idrettslag å holde på med dette flotte tilbudet til de unge håpefulle, sier Tollefsen.
I vinter startet klubben Friidrettslek i Mossehallen, som er et allidrettstilbud til barn mellom to og fem år og foreldre. Her er det fokus på utvikling, mestring og glede gjennom fritidsaktiviteter.
Innendørs i Bærum
Fra første fredag i november vil de være å finne innendørs i Mossehallen. Da foregår all trening her. Men når desember kommer, legges innendørssesongen til Bærum.
– Det finnes faktisk ikke et egnet lokale for friidretten i hele Østfold, kan Anne-Britt opplyse.
– Dette er noe som er sårt tiltrengt for å imøtekomme økt interesse for sporten.
Årets Ungdomsmesterskap i friidrett arrangeres i Ulsteinvik i januar. Norgesmesterskapet er for aldersklassen 15 til 19 år. Moss IL vil ta med seg rundt ti utøvere dit. Stevnet er et mål å trene mot for mange av de eldste ungdommene i klubben.
BY Moss har stor forkjærlighet for breddeidretten. Ikke minst for alle timene med frivillighet som blir lagt ned og investert i våre håpefulle. Idrettsgleden det bringer ut hos både store og små, er en samfunnsverdi verdt å fremme.
Kjenner du noen som har lagt sjela si inn i frivilligheten og gjør en kjempejobb? Eller en idrettsgren, -klubb eller -utøver som ikke får så mye oppmerksomhet?