Tommy og Hanne er klare for forestilling på Verket scene 11. april.

Tommy Winthers psyke reise

Tommy Winthers psyke reise» er en tankevekkende forestilling inn i et forvirret sinn. Hva skjer egentlig når en ung mann i sitt livs glade dager brått opplever at fortidens mørke innhenter ham, og derfra tar ham med på en reise inn psykisk lidelse? En verden som også skremmer vekk vennene. Hvordan kan en sosial og intelligent gutt brått bli redd for både å leve og dø?

Tommys reise gir deg innsyn i hvordan en dramatisk barndom kan forme et menneske, og hvor viktig det er å bearbeide opplevelsene underveis. Og at du til tross for en tung psykisk lidelse, kan skape deg et nytt og godt liv. Tommy takker kjærlighetens kraft for at det har gått bra for ham. Med kona Hanne ved sin side tar paret deg med på sin felles reise, tåredryppende åpent og ærlig. En reise som har noe å tilføre oss alle, for vi er alle ett. Husk at du aldri er alene, enten du sliter psykisk eller som Hanne er pårørende.
Tommy har levd et liv som av andre betegnes som spesielt. Hans første leveår var i en familie preget av angst og uro. Hans narkomane, fraværende pappa ble drept da han var 13 år, noe avisene slo stort opp. En familietragedie i Askim i 1985.

Sperret inne i eget sinn

Tommy slo av følelsene sine i 1985. Han la opp til en akademisk karriere, studerte fysiologi ved Universitetet i Oslo, var i et fremragende forskningsmiljø da verden slo hardt ned på hans sårbare sinn i 1996. Psykosen viste sitt sanne ansikt. Tommy ble psykisk syk. Schizoaffekiv.

Han har vært lagt inn på sykehus med tankene sine flere ganger. Tommy forteller om hvordan han følte seg, sperret inne i sitt eget sinn. Etter hvert fikk Tommy en erkjennelse. Han forstår i dag mer av sin egen reise, og forteller åpent om sitt indre tankeliv. Om psykose og tanker gjort i en fase av livet som har vært grensesprengende. Tommy føler seg i dag ikke syk. Han opplever suksess etter suksess, og har fått en sterk stemme for sin sårbare gruppe. Og han ønsker å bruke den – til å hjelpe andre i samme situasjon.
Eller bedre hjelpe andre til å unngå å gi tapt i møtet med sine demoner.

Kone og sjelevenn

Med på scenen er også Hanne, Tommy sin kone og gode sjelevenn. Hanne har reddet Tommys liv, ved kjærlighetens kraft. Hanne har et godt innblikk i hva psykisk sykdom har å si for et godt liv og utfordringer det ga for deres familieliv. Opplevelser av inaktivitet, usikkerhet, redsel og fortvilelse. De giftet seg i 2003.

Hun har gjennom årenes løp skrevet brev til Tommy. Private brev om hennes opplevelser av hverdagslivet og følelser forbundet med dette vanskelige. Disse personlige skriftlige samtalene får vi et innblikk i, som hennes perspektiv på deres samliv, opplest av brevskriveren selv.

Hanne og Tommy er begge utdannet pedagoger, og vil med denne forestillingen bidra til at stigma rundt psykisk helse forsvinner. De vil vise at du kan være skikkelig dårlig, langt ute av kurs og allikevel lande på beina og sette pris på livet igjen. De kommer med sine tips om hvordan de har løst sitt liv, med sine opp- og nedturer. Tips de skulle ønske de kunne fått for 25 år siden og ikke måtte bruke av sin dyrekjøpte erfaring på å få innsikt i.

Forestillingen har hatt premiere for 350 tilskuere i Askim. Tommy og Hannes fengslende historie viser seg å gripe tilhørerne med sterke reaksjoner. Tårer, latter, skrekkblandet fryd og skap av håp. Håp for syke og deres pårørende. Resultatet, stående applaus og positive tilbakemeldinger: «Dette må dere spre ut til alle i Norge» Og det er det de nå gjør.

Foto: Bjørn Moholdt

Forestillingen inneholder original musikk som blir spilt live av komponisten Erik Nilsson. Erik er en utøvende pianist/gitarist med årelang erfaring i inn- og utland. Erik er også en av Tommys gamle venner ungdomstida. Regien er ved en annen kompis, Øyvind Kristiansen, mediemannen som har vært innom hele medienorge helt siden starten på 80-tallet.
Alle fire, er deltagende på scenen. Forestillingen varer i ca 1t og 10min.

 

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *