WhatsApp Image 2024-09-10 at 09.39.59 (6)
Hele familien går nå gjerne sammen på stolpejakt i helgene. De gleder seg alltid til turene. Foto: Privat

Motivert av ekstra fridag på stolpejakt

Tekst: Merete Sillesen

At jobben lokket med en ekstra feriedag til ansatte som fant 250 stolper, førte til flere positive endringer for Jincy og familien.

– Jeg kom fra India for ti år siden. Der har vi ingen kultur for å gå tur, og jeg var ganske inaktiv og lat. Slik tror jeg det er for mange innvandrere uten norsk kulturbakgrunn, sier Jincy Meethale Koroth.

Hun har jobbet som utvikler i Columbi Micro siden familien flyttet til Moss for snart to år siden.

– Stolpejakten var noe helt nytt for meg. Hittil har jeg samlet 390 stolper, og flere skal det bli, slår 36-åringen fast.

Ikke alle stolper er like tilgjengelige. Jincy og familien er mest glad i å finne stolper i skogen.

Motivasjon til økt fysisk aktivitet

Columbi Micro er en ledende Visma-forhandler med hovedkontor i Moss.

– For å kunne tilby kundene våre det beste, er vi helt avhengige av fornøyde ansatte som trives på jobben. Vi har til sammen 54 ansatte, sier Jens Erik Mjølnerød i bedriften.

HR-manageren fra Halden har vært med i arrangementsgruppa for stolpejakt lokalt i hjembyen gjennom flere år.

– Så jeg kjenner godt til konseptet. Ideen hentet jeg derfra tidlig i sommer.

Mjølnerød forteller om vurdering angående antall stolper og premier. Kona var den som kom med forslaget om en ekstra feriedag. Styret var enige, og alle ansatte i gruppa fikk samme tilbud.

– De som klarer 250 stolper, får en ekstra fridag med lønn.

– Som en liten gulrot, har vi delt ut en litt fin drikkeflaske ved 100 besøk. Vi trekker også ut en Garmin GPS-klokke blant alle som deltar. Antall stolpebesøk gjelder som antall lodd i trekningen. Det motiverte til å finne enda flere stolper, sier Mjølnerød.

Familien finner stadig nye, fine steder og mye artig å gjøre når de er ute på stolpejakt.

En trivelig familieaktivitet

Jincy trodde ikke det var mulig å få med barna på seks og ti år på lengre turer uten at det ble mas og klaging – og dermed slitsomt for de voksne. Mannen hennes er også fra India. Han var heller ikke vant til turer.

Nå er skogstur nesten fast program i helgene og noe hele familien gleder seg til.

– Vi er blitt kjent med Moss på en helt ny måte, sier Jincy.

– Stolpene finnes overalt, men vi er spesielt glade i skogsturer. Vi har oppdaget steder vi aldri hadde funnet fram til på egenhånd.

Jincy forteller at barna synes det er spennende å lete etter stolper og scanne dem selv for registrering. Litt forvirring var det helt i starten. Så lærte Jincy at de kunne registrere bilder hvis de ikke fant stolpen.

Alt man trenger er en smarttelefon, og stolpejakt er lett å lære. Fellesskapet i familien er blitt styrket ved at de fire går turer sammen.

– Jeg går mest i helgene og med familien min, men også rett etter jobb med kolleger. Og jeg har aldri angret på en tur jeg har gått, sier Jincy.

Positiv utvikling

36-åringen forteller at arbeidsmiljøet i Columbi er blitt enda bedre som følge av stolpejakten. Kollegene snakker mer sammen, og hun har kommet nærere innpå kolleger hun ikke kjente så godt fra før.

De sender stadig oppdateringer. På den måten kan alle følge med på hverandre.

– Takket være stolpejakten har jeg fått mer glede og energi, mer tålmodighet og masse godt humør. Både privat og på jobb, sier Jincy.

– Det å ha en felles arena med kolleger, også utenfor kontorlandskapet, er gull verdt.

Jincy er en av flere som har oppfylt feriedagskravet med 250 stolper for lenge siden. Nå er hun oppe i 390, og opplegget varer ut året. Dermed har hun mulighet til å finne flere.

– Barna våre er oppvokst i Norge. De er ute med venner i all slags vær. Selv liker jeg ikke så godt regnvær, sier Jincy.

– Jeg er takknemlig for at lederen min gir alle en sjanse til å lære å bli glade i å gå tur. Kanskje går jeg etter hvert i regn også. Alt med stolpejakten er positivt. Det var akkurat den motivasjonen jeg trengte for å komme opp av godstolen.

Jens Erik Mjølnerød driver med orientering og er godt kjent med kart og kompass. Men han presiserer at dette ikke er nødvendig kunnskap for å delta på stolpejakten.

Lover mer stolpejakt neste år

Jens Erik Mjølnerød har opprettet en gruppe på Stolpejakten.no. Der kan de ansatte registrere seg. Slik var det enkelt å få oversikt over hvordan man lå an både i forholdet til målet og til andre ansatte.

HR-manageren ble imidlertid overrasket over hvor populært opplegget ble. Førstemann hadde funnet 250 stolper i løpet av fire uker.

– Det ble faktisk litt sånn at man kniver internt om å ligge øverst på lista. Også etter å ha tatt 250 stolper, sier Mjølnerød.

– Tilbakemeldingene har vært svært positive. På jobben er stolpejakten blitt en stor snakkis. Det oppleves som en udelt positiv aktivitet. Fortsatt er det for tidlig å si noe om eventuell påvirkning av sykefravær, men jeg opplever stemningen på jobben som svært positiv og hyggelig.

HR-manageren lover at opplegget vil bli gjentatt til neste år. Planen er å utvikle det kollegiale ved å legge opp til flere fellesturer og stolpebesøk. Han vil absolutt anbefale andre selskaper å starte opp med stolpejakt. Det motiverer de ansatte til mer fysisk aktivitet.

Stolpejakten er enkel å administrere, og de ansatte kommer fort i gang.

– Dersom noen ønsker tips og råd, er det bare å kontakte meg eller lokale arrangører, sier Mjølnerød.

Dette er stolpejakten

Stolpejakten går ut på å finne stolper sentralt plassert i ulike kommuner. Stolpene kan registreres manuelt, digitalt og ved å laste ned en applikasjon på mobilen. Man scanner QR-koden som hver stolpe er utstyrt med.

Stolpejakten tar sikte på å legge til rette for å aktivisere så vel unge som gamle. De kan være inaktive, skoleelever, syklister, funksjonshemmede og rullestolbrukere – eller dem som rett og slett ønsker å gjøre seg bedre kjent i byen og distriktet. Stolpejakten er en allmennyttig forening som skal bidra til økt fysisk aktivitet blant folk flest i hele landet.

Stolpejakten er et gratis tilbud. Kart og informasjon vil være tilgjengelig flere steder i de ulike kommunene og på hjemmesiden til foreningen. Hovedkart med inntegnede stolper blir i en del kommuner distribuert til alle husstander.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *