Flere unge har valgt yrkesfag viser årets søkertall til videregående opplæring

Stadig flere unge velger yrkesfag, tross tøffe tider

–  Norge trenger mange flere håndverkere i årene fremover for at landet skal fungere. Dette ønsker Norges Hyggeligste Håndverker å gjøre noe med.

Årets søkertall til videregående opplæring er klare og viser at flere unge velger yrkesfag. Ifølge Utdanningsdirektoratet viser årets søkertall at hele 53 prosent av alle søkere i år valgt yrkesfag som sitt førstevalg på vg1. Dette er det høyeste antallet søkere til yrkesfag totalt sett siden 2012. Innen studieretningen Bygg- og anlegg, er det tømrerfag som har klart flest søkere, med 3675 søkere totalt. Størst antall søkere til tømrerfag finner vi i Vestland fylke, tett etterfulgt av Trøndelag.

Tøffe tider i byggebransjen

Samtidig med høye søkertall til yrkesfag, har byggenæringen over lengre tid stått overfor lavere aktivitet og tøffe tider. Tall fra Statistisk Sentralbyrå viser at Norge vil mangle nærmere 100.000 håndverkere innen 2035. Dette ønsker bransjekåringen Norges Hyggeligste Håndverker å gjøre noe med.
– Det er svært viktig å få unge til å velge yrkesfag, for uten håndverkeren stopper Norge opp. De gjør en utrolig viktig og verdifull jobb, men likevel er det langt mellom gladsakene fra håndverksbransjen i media. Bransjen har rett og slett fått et ufortjent dårlig rykte, og det ønsker vi i Norges Hyggeligste Håndverker å endre, ved å fokusere på de positive historiene og løfte frem gode rollemodeller, som unge kan se opp til, sier Benjamin Husstad-Nedberg, prosjektleder for kåringen.

Kåring i gang

Årets kåring, som er den åttende i rekken, er allerede godt i gang. Siden startskuddet gikk 22.april, har stemmer og nominasjoner til hyggelige håndverkere i det ganske land strømmet inn. Helt frem til august kan hvem som helst gå inn for å nominere og stemme på den håndverkeren de mener er aller hyggeligst.

–  I løpet av de årene vi har kåret Norges Hyggeligste Håndverker har vi blitt kjent med enormt mange dyktige, engasjerte og flotte håndverkere, dette er mennesker som er med på å løfte bransjen, vise den frem de ulike sidene ved den, og inspirere andre. De er fantastiske representanter for å få unge til å se yrkesfag som et attraktivt alternativ, avslutter Husstad-Nedberg.

Når unge med sosiale medier

En som har gjort seg bemerket innenfor bransjen er rørlegger, Severin Poppe Midteide.

På på tik tok-kontoen severin_suveren1 deler han fra tips og inspirasjon fra rørleggerhverdagen med sine 55 000 følgere. Med drøyt 500 000 visninger på de mest populære videoene, er 27-åringen en av de som når ut til mange av de unge som skal velge retning i livet. Han er ikke i tvil om at sosiale medier er viktig for rekruttering til bransjen.
– Sosiale medier spiller en veldig stor rolle i å nå ut til ungdom. Det handler om å treffe dem der de er. Politikerne bør definitivt satse på yrkesfag og det bør bevilges mer penger, men for å nå unge bør noen også stå for kommunikasjonen for å nå de. Her betyr engasjement i sosiale medier mye. Jeg får vanvittig mye tilbakemeldinger fra unge folk på sosiale medier, og jeg tror garantert at andre håndverkere som er gode på disse plattformene har innboksen full av spørsmål fra unge mennesker som skal velge vei i livet. Det er mye spørsmål om hvordan rørleggeryrket er, folk som ønsker å starte opp for seg selv, hvordan lønnen er, hvilke muligheter som finnes og hvilke bedrifter de bør kontakte, forteller Severin. At håndverkere er populære på sosiale medier er han helt klar på – Hvis vi ser på innhold som har med byggebransjen å gjøre, så kan du bli sittende å scrolle på kult innhold i lang tid.

Utfordring å beholde dem

Severin, som selv har vært nominert til Norges Hyggeligste Håndverker flere år på rad, har tenkt mye på hva som må gjøres for å få unge til å velge yrkesfag.

– Utfordringen er jo ikke bare å få folk inn, men også beholde dem over tid. Bransjen er full av bra folk og kule steder å jobbe. Vi må jobbe mye med bransjen, for å gjøre det til et bra sted å være. Det handler om alt fra å få bukt med stereotypier og gammeldagse holdninger til å vise hvilke utviklingsmuligheter som faktisk finnes med et fagbrev i hånden, forteller Severin.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *