Allemannsretten gir oss rett til mye, men den innebærer også noen plikter. En av pliktene er å ta vare på naturen og ikke la det ligge igjen spor etter oss. Foto: Johnny Vaet Nordskog

Søppel og avføring irriterer mest

Søppel topper lista over hva vi irriterer oss mest over når vi er ute på tur. Alle har et ansvar for å etterlate naturen slik vi fant den.

71 prosent svarer at vi irriterer oss mest over forsøpling. Deretter følger hundebæsj og hundeposer samt menneskelig avføring og dopapir. Det går fram av en spørreundersøkelse gjennomført av Ipsos for Norsk Friluftsliv.

– Nå er vi mange som er ute for å nyte naturen, og da er det ekstra viktig å ta hensyn til både natur og andre som er på tur. Sporløs ferdsel er en del av allemannsretten og allemannspliktene. Det innebærer at vi alle har et ansvar for å etterlate naturen slik vi fant den, sier generalsekretær Bente Lier i Norsk Friluftsliv.

– Vi oppfordrer alle til å vise hensyn slik at de som kommer etter oss også får fine naturopplevelser.

Allemannsretten gir oss rett til mye, men den innebærer også noen plikter. En av pliktene er å ta vare på naturen –  ikke la det ligge igjen spor etter oss. Dette ansvaret kalles sporløs ferdsel.

– Disse irritasjonsmomentene har vi stort sett skyld i selv. Det er enkelt å gjøre noe med ved å ferdes sporløst. Ta med alt søppel hjem igjen, hog ikke i friske trær eller forårsak annen skade på natur. Sørg for at det ikke synes på naturen at du har vært der. Hvis alle følger prinsippene for sporløs ferdsel, sørger vi for at naturen kan forbli en kilde til glede og rekreasjon for alle, sier Lier.

Topp 10 irritasjonsmomenter på tur:

1. Forsøpling (71%) 
2. Hundebæsj/hundeposer (54%) 
3. Avføring/dopapir (42%) 
4. Menneskelige inngrep/ødeleggelser i naturen (38%) 
5. Manglende vedlikehold/fasiliteter (toalett, søppelkasser, veier osv.) (35%) 
6. For mange folk/folk som tar seg til rette/ikke tar hensyn (33%) 
7. Mygg, flått og andre insekter (33%) 
8. Løse hunder (29%) 
9. Vindmøller (23%)
10. Vannscootere/snøscootere eller annen motorisert ferdsel (17%)

Tips til sporløs ferdsel:

  • Søppel: Alt du tar med deg ut i naturen, skal du også ta med deg hjem igjen. Naturen bruker lang tid på å bryte ned alt søppel, til og med matavfall og annet organisk materiale. Unngå bruk av engangsprodukter, og husk alltid å ta med en søppelpose.
  • Toalettbesøk: Gå langt unna stien og vannkilder. Grav et hull i bakken for avføring, og ta med dopapiret hjem. Husk nødvendige hygieniske hjelpemidler som spade, håndsprit og plastpose.
  • Bål: Bålforbudet er fra 15. april til 15. september. Hvis du er på godkjent bålplass, må du huske på å ta med ved hjemmefra eller bruk døde greiner og kvister. Slukk bålet godt og rydd opp etter deg.
  • Camp: Unngå å skade friske trær når du setter opp telt eller hengekøye. Vis respekt for andre mennesker og dyr. Rydd opp etter deg slik at området ser ut som det gjorde før du kom.

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *