IMG_6868
Eirin Katrine Fagerås, som denne kvelden representerer Norsk Urkorn, leverer ut varene til en fornøyd kunde, som også har hentet vare hos en annen produsent. Foto: Bent Stoa

REKO-ringen i Moss –lokalmat helt uten mellomledd.

Tekst: Sylvia King

Det er over 140 ringer spredt rundt omkring i store deler av landet. Og det er så mange som rundt 500.000 kunder og over 600 produsenter som er knyttet til REKO-ringene i Norge, hvor Moss er så heldig å være en av dem.

Vi er inne i en tid hvor bærekraft og økologisk produksjon står høyt i kurs. Samtidig som dagligvareprisene stiger til himmels, bombarderes vi med ultraprosesserte matvarer, som er de billigste alternativene.

Det er også mye søkelys på uhelse i forhold til ultraprosesserte matvarer. I ly av dette er det stadig flere som søker til rene, sunne og økologiske varer. I tillegg har vi en situasjon hvor matvarekjedene tjener rått, mens bonden får dårlig betalt for produktene sine.

Dette har ledet til at kreative produsenter, som oftest med gårsdsdrift, har kommet sammen og dannet noe som kalles REKO-ringen.

Gårdsbutikk på hjul

REKO-ringen knytter lokale produsenter og forbrukere i området sammen, uten mellomledd. Det fungerer omtrent som netthandel, hvor brukerne kan bestille matvarer direkte fra  produsenter i området og hente forhåndsbestilte varer til faste avtalte datoer og tidspunkt på et lokalt utleveringssted.

Plattformen er Facebook, og den lagt opp i form av grupper som både leverandører og kunder er medlem av. Det fungerer slik at hver produsent har en liten presentasjon av seg selv og hva de gjør, med  flotte bilder av produktene de tilbyr som er listet opp med mengde, vekt og pris. Det er veldig oversiktlig.

Brukerne kan skrive i kommentarfeltet hva de ønsker å kjøpe og får direkte svar fra produsenten med  totalprisen og et vippsnummer. Sted og dato blir annonsert på forhånd, og i Moss er utlevering på Dillingtoppen 9, vareleveringsområdet til Nordic Pack.

Dette måtte vi sjekke ut, og BY Moss møtte opp på utlevering i oktober. Da vi ankom stedet, var produsentenes varebiler stilt opp på faste plasser. Det yret av kunder som hadde bestilt varer via Facebook-gruppen og skulle hente varene sine.

Fra produsent til kunde

Om det ikke hadde vært for bilene, kunne det hele minne om god, gammeldags handel, slik vi ser på Farmen. Denne kvelden var det seks gårdsbutikker på motoriserte kjerrehjul tilstede. Representantene var fra Mølle Haugen, Guldkolla, Mellom Fange Gård, Norsk Urkorn, Skauen Gård og Svanekil Gård.

Hver bil sto fylt opp med bestillingsvarer fra REKO-kundene. Det meste av råvarene er økologisk dyrket. Kjøttet er fra dyr som har fått beite i flokk, såkalt grasfôret fe, og kalver som får gå sammen med mor og die til de er 8-9 måneder gamle.

Samarbeider om ferdig middag

Gunhild Dangstorp fra Guldkolla
Silje Grepperud fra Søndre Glenge Gård viste fram noen av varene som hun hadde med i sin rullende markedsbod denne kvelden. Foto: Bent Stoa.

Gunhild Dangstorp fra Guldkolla leverte ut fersk, økologisk kalvekjøtt og kvigekjøtt fra gressfôra dyr fra gården sin på Varteig.

– Her får kuene gå i flokk sammen med kalvene sine og beite økologisk gress, som blir produsert på gården, kunne hun stolt fortelle.

Dette kan man vel omtale som lykkelig kjøttproduksjon. Denne kvelden står hun også her med varene til Svanhild Fosser ved Mølle Haugen, som ikke kunne være her denne kvelden.

Dette er en driftig produsent med mange ulike produkter. Mølle Haugen tilbyr nemlig både økologisk honning med ulike smaker, syltetøy, surdeig, grønnsaker, vaffelrøre, reddiker og enda mye mer.

Og økologiske, fargerike egg, som vi synes var veldig fine. Gjennom et samarbeid mellom Guldkolla og Mølle Haugen, tilbyr de to produsentene også ferdige middagsretter laget med egne råvarer.

Det er for øvrig Svanhild og Gunnhild som er primus motorer for Facebook-gruppa og som administrerer medlemskap, moderatorer, innstillinger og innlegg i REKO-ringen Moss.

Blant produsentene som var til stede denne kvelden, var Mellom Fange Gård, som ligger i Aremark. Her driver de ren økologisk gårdsdrift og tilbyr økologisk kjøtt fra gris og storfekjøtt, samt kylling og lam, i tillegg til andre produkter av dyrene, slik som egg og kraft.

Økologisk korn og mel

Produsent nr. 24, Norsk Urkorn, holder til i Trøgstad og består av tre gårder i samarbeid, som dyrker økologisk korn på sine gårder av kornsortene som de produserer økologisk mel av.

Hos dem kan du få meltypene spelt, emmer, vanlig rug og dala landshvete. De produserer sin egen surdeigstarter og tilbyr også granola, müslibarer, ferske og frosne speltbrød, surdeigsbrød, og mye annen ferdigbakst.

Eirin Katrine Fagerås viser stolt fram økologisk mel. Hun representerer en av de tre gårdene som utgjør Norsk Urkorn. De andre er Petter Simonsen og ekteparet Anne-Lise og Jon Sørensen i tillegg til ektemann Kolbjørn Fagerås. Foto: Bent Stoa
Ved siden av kornprodukter, har de også økologisk kalvekjøtt fra egne gårder, hvor dyra beiter i flokk gjennom hele sommerhalvåret og blir i tillegg fôret med gras, høy og næringsrikt korn. Også her får kalvene melk fra mødrene sine i hele dieperioden.

Blomster og bær fra Fredrikstad

Skauen Gård er nyeste produsenttilskudd i REKO-ringen Moss. Den holder til i Fredrikstad og tilbyr grønnsaker, blomster og bær som de dyrker på gården. De er ikke økologiske, men sprøyter ikke grønnsakene sine.

Gården har vært i familiens eie i seks generasjoner og drives nå av Ingunn og Kristoffer.

Siste produsent denne kvelden var Anders Svanekil ved Svanekil Gård, som holder til ute ved havgapet på Hvaler. Denne produsenten virket til å være svært så populær, for da bilen ankom, noe etter tidsskjemaet, dannet det seg raskt en lengre kø av kunder.

Vet hva de får

Etter  å ha snakket med alle de fine produsentene og overvært både kommunikasjonen og handel med REKO-kundene, er det ikke til å unngå at vi merker en kjærlighet og stolthet over produktene de produserer. Også fra kundenes ståsted, hvor mange av dem har vært her før og vet godt hva de får når de handler direkte fra disse gårdene.

Det er så vi tenker at både kropp og sinn må bli rent lykkelig av å få servert så gode råvarer som både er kortreiste og bærekraftige.

Svanekil driver småskala gårdsdrift og tilbyr i hovedsak grønnsaker, frukt og bær samt produkter laget av disse. Foto: Sylvia King

Undertegnede er hvert fall blitt hekta og må prøve dette ut ved neste utlevering, som finner sted allerede 12. november. Hvis dette høres interessant ut, så oppfordrer vi deg til å bli med i Facebook-gruppen til REKO-ringen Moss. Det er allerede lagt ut poster fra produsentene om hva de har å tilby.

REKO står for Rettferdig Konsum og er et handelsfenomen grunnlagt av Thomas Snellman i Finland i 2013. Han er ekobonde og landsbyutvikler som har jobbet for økologisk produksjon i Finland helt siden 1990.

Salgsfenomenet REKO er salg av matvarer uten mellomledd, der produsenten selv står for produksjon og salg og får hele salgssummen. Den første REKO-ringen i Norge ble etablert i november 2017. Per februar 2022 var det over 140 ringer spredt i store deler av landet. Det er rundt 500.000 kunder tilknyttet REKO-ringene og over 600 produsenter som selger varer.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *