Foto: Colourbox/Forbrukerrådet

Klager inn Metas bruk av personlig innhold til KI-trening

Meta har varslet at de vil benytte brukernes informasjon til å trene kunstig intelligens (KI). Forbrukerrådet reagerer sterkt, og klager nå inn selskapet for brudd på personopplysningsloven.

Brukere av Facebook og Instagram har den siste tiden mottatt varsel fra Meta om at selskapet fra 26. juni vil bruke bilder, innlegg og annen informasjon fra brukerne til å trene egne KI-modeller.

Hvis du ikke ønsker å være en del av selskapets treningsdata, må du søke selskapet om å slippe. Denne prosessen er bevisst gjort vanskelig gjennom manipulerende designgrep og uklar informasjon.

Forbrukerrådet mener dette er et klart brudd på personopplysningsloven og kravene til hvordan personopplysninger skal behandles, og klager nå inn Meta til Datatilsynet.

Gjort det vanskelig å takke nei

— Meta mangler lovlig grunnlag til å behandle brukernes personopplysninger til å trene opp KI-modeller. At selskapet i tillegg med overlegg har gjort det vanskelig å takke nei er også etter vår mening klart i strid med kravene i loven, sier direktør Inger Lise Blyverket i Forbrukerrådet.

— Vi ber nå Datatilsynet vurdere lovligheten ved Metas praksis og sikre at selskapet opptrer i tråd med lovpålagte krav. Dette haster, da det ikke er noen vei tilbake når selskapet først har begynt å trene modellene på brukernes innhold.

— Her bør også myndighetene komme på banen å sikre at teknologiselskapene blir holdt ansvarlig, ikke minst ved at tilsynene er rustet til å møte utfordringene som kunstig intelligens medfører.

Klagen er utformet i samarbeid med personvernorganisasjonen NOYB, og blir sendt til både det norske datatilsynet og flere andre datatilsyn i Europa.

Si nei til Meta

Datatilsynet har uttalt de har mulighet til å stoppe Meta hvis praksisen viser seg å være ulovlig. Forbrukerrådet anbefaler samtidig at alle til selv å takke nei innen fristen.

— De færreste hadde forestilt seg at bilder av barn og familie, fest og ferie og alle mulige statusoppdateringer skulle benyttes til å trene KI. Det er også svært problematisk at vi ikke vet hvordan disse opplysningene vil bli brukt og kan møte oss i fremtiden, sier Inger Lise Blyverket.

— Dessverre er det ikke første gang Meta tar seg til rette med brukernes innhold, som vi har sett med Cambridge Analytica-saken, målretting av reklame, og opptrening av teknologi for ansiktsgjenkjenning.

Datatilsynet har utarbeidet en guide for hvordan du går frem for takke nei til Facebook og Instagram.

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *