Hvor ble de av, alle butikkene?

– I tåkeværet i påsken tok jeg meg en tur til Jeløya der jeg er oppvokst (Gimle) på 60- og 70-tallet. Jeg husker det var kolonialbutikker og kiosker på hvert gatehjørne. Planen min denne dagen var å oppsøke disse gamle butikkene, og se hva som står der nå.

THORSTEIN JARL tekst og foto
– I de fleste butikkene handlet vi over disk, og vi kunne anføre, eller “krite” i en bok, og betale i slutten av uka når han far fikk lønn.
Fersk kjøtt, fisk og melk måtte vi i spesialbutikker for å få.
DEN GANG DA: Dette er den tidligere melkebutikken i Harald Hårfagres gate 13 har også hatt navnet E. M. Mathisen grønnsaker, frukt og tobakk. De hadde telefonnummer 2836, har vi fått vite fra innehavernes barnebarn.

– Nå høres jeg nok veldig gammel ut, men det får så være, moro er det i alle fall å ha fått oppleve dette, og moro var det og gå rundt på gamle trakter i påska.

– Det ble en lang dag og mange skritt – og mange bilder. Noe er sikkert glemt, og noe av informasjonen jeg kommer med er kanskje feil, men stort sett tror jeg at jeg har mitt på det tørre.                                                                                                                                  – Kommenter gjerne, hvis du har rettelser eller tilføyelser å komme med, så tar ByMoss seg av endringene. Jo flere vi er sammen, jo riktigere det blir. 🙂                                                                                          Red.anm.: Det er til nå kommet 163 hyggelige kommentarer på Thorstein Jarls bilder fra hans påskevandring. Mossefolket er tydelig engasjerte, og flere har bidratt til rettelser og tillegg. Det mimres og hygges.
                                                                                                                                                                                        Tekst og bilder ble først publisert på Facebook-gruppa Du vet du er fra Moss/Jeløya når…., og er gjengitt med tillatelse fra Thorstein Jarl.
BLOD OG ØREFLIPPER: Her, i Harald Hårfagres gate 4, holdt Barberer Skovdal til. Her satt jeg på en gyngehest av tre, husker jeg. Og det gikk så blod og øreflipper spratt… 🙂
I GLEMMEBOKA: Denne butikken husker jeg ikke navnet på, men den lå i Helgerødgata 15, og var en matbutikk hvor familier med god råd gjerne handlet. Den ligger med fronten ut mot Helgerødgata, i samme bygg som det gamle postkontoret ved “Snøplogen”.
POPULÆR KIOSK: Gimlekiosken i Helgerødgata 33. Her var vi ofte. De hadde verdens beste softis og femøres Salti, i tillegg til Krone IS som kostet en krone. Hovedbygget inneholdt også Gimle kino og en filial av Moss Sparebank.
I KØ FOR KINO: Gimle kino i Helgerødgata 33. Her har jeg stått mye i kø for å komme inn på 5’ern. Barnefilmene startet klokka 17.00.
TØMME SPAREGRISEN: Her, i Helgerødgata 33, lå den gamle filialen av Moss Sparebank. Jeg hadde fem kroner i ukelønn, husker jeg, men spedde ofte på den litt ved å veksle inn utenlandske mynter som jeg mener jeg fikk av min farfar som hadde vært til sjøs som stuert.
ODINS GATE 5: Her var det kiosk en gang i tiden, hvor de solgte frosne saftposer, noe som var veldig populært på den tiden.
KOLONIALEN PÅ HJØRNET: Her, i Gimleveien 34, var det en kolonialbutikk hvor min farmor jobbet en periode. De som drev butikken het Johansen, mener jeg. Sønnen lagde brus i kjelleren, og gikk senere under navnet “Reidar brusen”.
NÆRBUTIKKEN: Knutsens kolonial i Gimleveien 5 var stedet hvor mine besteforeldre handlet, da den lå kun 200 meter fra huset vårt. Jeg husker det var en bitteliten butikk.
VINJES KOLONIAL: Fiskegata 19 var stedet hvor vi handlet is når vi var på Fiskestranda. Senere handlet vi øl på samme sted…
GRINEBITER: Eieren av kiosken i Helgerødgata 2a husker jeg som en gammel grinebiter som var livredd for at vi ungene skulle stjele. Men han hadde sånne krigshefter, som vi ungene var veldig interessert i. Vi prøvde jo å lese dem ut før vi kjøpte dem. 🙂
FAMILIEN JACOBSEN: Jacobsens kolonial lå i Nesveien 6, og ble drevet av familien Jacobsen. Her var vi mye, da jeg og min bror var kamerater med en av sønnene deres.
KRIMS KRAMS: Jeg er litt usikker på om det var her, eller i nabobygget, nærmere Gimle at det lå en kiosk som solgte godteri og krims krams. I Nesveien var det i alle fall.
FERSKT KJØTT: I Nesveien 2 holdt Slakter Ertnes til. Her kjøpte vi ferskt kjøtt og mat til hunden. Og hvis pappa fikk mye makrell, fikk han lov til å røyke den der.
BALAKLAVA: Rambergveien 24 huset en gang i tiden kolonialbutikken på Ramberg.
USIKKER: På skrå overfor Jacobsens kolonial i Nesveien, lå det en kiosk. Jeg er usikker på i hvilket av disse husene den var. (Red.anm.: Etter en oppklarende kommentar på Facebook, vet vi nå at butikken lå i det grå huset til venstre i bildet.
PONGO: Bellevue kolonial lå her, i Orkerødgata 53. Senere var dette tilholdsstedet til Pongo.
GAMLE DAGER: Ole Vigs gate 1 huset en melkebutikk. Den lå i dette huset, tvers over gaten for Extra, som igjen ligger der hvor det tidligere var en Texaco-stasjon.
TETT I TETT: Det var mange kolonialer en gang i tiden. Her, i Jederveien 29, lå en av dem – kun 100 meter fra den neste. (Red.anm.: Stadig nytt påfyll fra Facebook: Tidlig på 60-tallet lå det hele fire butikker i dette bygget; Fritz Johansen Kolonial (senere Kolonial Myhrvold), en melkebutikk, kjøttbutikk og brødbutikk. Det skal også ha vært en frisør i bygget en stund.)
MER MAT: Tronvikveien 30 huset også en kolonialbutikk. Denne ble drevet av familien Bjørsagård. Jeg gikk i klasse med den ikke ukjente Sprint-spilleren med etternavnet Bjørsagård, så det hendte vi fikk med oss noen skolebrød herfra.

 

 

KANDISSUKKER: I Helgerødgata 64 lå nok en kolonial. Her solgte de kandissukker, for de som vet hva det er. De så ut som store krystaller, og hang sammen i en hyssing. Du fikk omtrent en kilo for ei krone, så det var et populært godteri.
KLASSEKAMERAT: Kolonialbutikken på Framnes, lå i Karlstadveien 37.
PÅ SKOLEVEIEN: Brenden kolonial lå i Helgerødgata 54. Den lå langs min skolevei, så jeg var innom der så å si hver dag på vei hjem. Og var jeg heldig, fikk jeg med meg et blad eller Honni-korn.
VED SNØPLOGEN: Det gamle postkontoret lå her i Helgerødgata 11, like ved “Snøplogen”.
BORTE: Her, i Helgerødgata, tvers overfor gamle Moss Glassverk, lå det en kiosk en gang i tiden.
GODE MINNER: Jeg husker at melka kom i brune glassflasker med aluminiumslokk på, og under lokket lå det stivnet fløte (nesten krem) som vi barna gjerne sloss om. Slike solgte de her i melkebutikken i Alby gate 8.
FRANSKBRØD: Matbutikken på Tronvik lå her, i Tronvikveien 75. Her handlet vi “franzbrød” og brus når vi skulle til Tronvikstranda.
SÅNN OMTRENT: Her omtrent, et sted i Tronvikveien, på høyre side, 200 meter før butikken på Tronvik, lå det tidligere en gammel melkebutikk. 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *