Tekst: Sylvia King
Blodet som pumper gjennom årene på denne dama, er ikke traust vikingblod. Det er varmt, eksplosivt og meksikansk – som en habanero.
Virginia Mellum er mossing, nærmere bestemt fra Rygge og Årefjorden. Det er grått og litt tungt vær ute når BY Moss møter henne på Støtvig Hotell denne høstdagen.
Hun er opprinnelig fra Chihuahua, som er den største staten i Mexico. Staten er litt større enn Storbritannia. Det er dumt å skue denne chihuahuaen på hårene. Kanskje er Virginia liten og nett i tillegg til å være blendende vakker – men hun har også en imponerende utdannelse å skilte med.

Virginia har nemlig en mastergrad i internasjonal ledelse, utdannelse i finans fra Mexico, markedsføring i USA, latinamerikanske studier i Bergen, pedagogikk i Halden og turisme fra Treider.
Hun har tatt videreutdanning innen kommunikasjon og formidling, reiseliv og naturopplevelse. Senest i fjor tok hun coaching ved Oslo MET.
Virginia flyttet fra Mexico til amerikanske Texas i 1987. Like etter at hun hadde flyttet dit, møtte hun pilot Jan Petter Mellum. Han jobbet da som jagerpilot på Rygge. Således endte paret opp i vakre Årefjorden.
De giftet seg i USA før de flyttet til Norge i 1992.
– Vi er skikkelig internasjonalt gift, smiler hun lurt.
– Tre bryllup har vi hatt. Vi giftet oss en gang i USA, en gang i Mexico, og en gang i Norge. Veldig internasjonalt.
Lektor Virginia Mellum, populært kalt Vikky blant venner, bekjente og sine elever, underviser ved Kirkeparken videregående skole og underviser i fagene salg, service og reiseliv. Hun har selv studert alle fagene innenfor reiseliv og bruker denne kunnskapen i sin jobb som lektor og lærer.
Vikky elsker å reise, prate med folk og smake på mat fra ulike kulturer
– Kultur er min passion, sprudler det fra dette nydelige vesenet. Hun har vært i minst 36 land. Med rette kaller hun seg selv en verdensborger. Mellum forteller at hun bruker all sin kunnskap og erfaring på å vise mennesker alt det vakre som finnes i verden.
– Det er min livsstil, my passion, sier hun med entusiasme i stemmen.

Reiselivsmesse for hele landet
I 2013 arrangerte hun for første gang reiselivsmesser i samarbeid med Amfi Moss. Messene var av og med studenter fra de ulike reiselivslinjene ved de videregående østfoldskolene: Mysen, St. Olav i Sarpsborg og naturligvis hennes egne elever ved Kirkeparken.
– Dette ga dem en reell mulighet for praksis. De fikk vist fram hva de har lært og bedømmes av et ekte publikum, forklarer hun.
Mellum drømte om å sette i gang en stor reiselivsmesse her i Moss med studenter fra hele landet som tar reiselivsfag. Hun ønsket å samle alle videregående skoler i hele Norge med disse fagene.
– Det finnes ikke noe sånt i dag.
Premier etter innsats
Elevene ved reiselivslinja er også med på studietur til Barcelona, der de deltar på en internasjonal reiselivsmesse samt skolebesøk.
Hun har avtale med reiselivslinjen på en videregående skole i Barcelona. I tillegg har hun en fast avtale med markedsføringsleder i Costa Brava og W Hotel Barcelona hvert år. Der blir det også arrangert en egen “Amazing Race”, som Vikky og de andre reiselivslærerne har satt sammen for elevene.
– Racet er et opplegg vi lager rundt i Barcelona. Der får elevene premier etter innsats, forteller hun. Mye likt det populære tv‐programmet ved samme navn.
I løpet av studietiden blir elevene også utplassert i hotellene og restaurantene rundt omkring i Østfold.
– Jeg klarer å skaffe alle mine elever praksisplasser i hotell og restaurantbransjen i østfoldområdet, forteller hun stolt.
Mer enn en hotellgjest
Hotellene i fylket kjenner godt til Vikky og vet hva elevene hennes er gode for. Hun legger stor vekt på uniformer. Det er ikke aktuelt å representere uten uniform.
– Det gjør noe med presentasjonen og med representasjonsrollen som vertskap, forklarer hun oss.
– Du skal ikke bare rett fra senga til jobb. Du skal på jobb og yte en service, og det handler like mye om framtoning. Det betyr å dusje, stryke skjorta og buksa. Rett og slett yte kvalitetsservice.

Verdiene i bunn skaper mennesket
Lektorens strategi til å få elevene så gode som de kan bli, er å bygge opp gode relasjoner til ungdommen helt i begynnelsen av året.
– Når jeg får denne tilliten og åpenheten tilbake, begynner jeg å delegere ansvar. Og da er de så forsiktige for ikke å skuffe meg.
Her slår coachingegenskapene hennes inn. Den engasjerte lektoren lærer dem om følelser, om verdier og viktigheten av hvordan man får folk til å føle seg.
– Mennesker vil bli sett og anerkjent, uansett hvor mange materielle ting vi omgir oss med. Det handler til sjuende og sist om å bygge opp en uformell, nær relasjon og finne ut hva som er viktig for den enkelte.
Gir masse skryt
Når elevene selv er veldig bevisst og kan stole på Vikky og seg selv, kan det åpne opp for andre evner som de ikke lar komme fram, forklarer hun.
– Det blir en positiv sirkel. Elever som ville slutte, ble med videre. Det handler om å nå inn til dem og finne egenskaper som ligger helt gjemt.
– Og så gir jeg masse skryt, runder hun av med et smil.
Vikky er svært engasjert i elevene sine. Også på en lørdag kan hun ringe og høre hvordan det går.

– Når elevene i yrkesfag holdt på med Ungt entreprenørskap i fjor, trodde de ikke at de var gode nok til å konkurrere mot elever i de akademiske fagene. Men det som skjedde, var at de tok annenplass for beste stand. De ble nominert i flere kategorier blant 100 andre ungdomsbedrifter fra Østfold og svenske Strömstad.
– Jeg lærer dem at det er viktig med stemmebruk, øyekontakt og kroppsspråk.
Her følger hun opp den enkelte elev gjennom hele skoleåret. Ser hun at en elev henger litt med hodet, er Virginia raskt på plass og får haka opp og ryggen rett.
Ungt entreprenørskap
Vikky er svært aktiv innenfor Ungt entreprenørskap, som handler om å bygge kontakten mellom skole og næringsliv. Skolene våre er fortsatt veldig teoretiske.
Her kommer blant annet Ungt Entreprenørskap inn i bildet. Satsingen løfter unge som ellers ville ha droppet ut. Det er en stor gulrot for motiverte elever i yrkesfag. De får konkurrere på salgsmesser og jobbe mot både NM, EM og Internasjonal salgsmesse.
Ungt entreprenørskap går under studiespesialisering og er et valgfag som kan åpne veien videre til handelshøyskolen eller BI. Dette skaper motivasjon, fordi det rettes mye fokus på å sette teori ut i praksis.
Det jobbes mot å få næringslivet mer åpent til disse linjene.
– Når du skal etablere en ungdomsbedrift, må du gi en verdi til samfunnet. Du må tenke at du representerer en del av samfunnet. Går du dypere inn i verdiene, kan du påvirke i større grad enn om du bare er en del av helheten. Hvordan kan du skape en ting som løser et problem i samfunnet?
– Alle kan skape noe. Man må bare finne talentene, sier hun.
Mellum stiller spørsmål etter spørsmål til elevene sine. Så kommer hun til kjernen. Hva de egentlig innerst inne vil, har lyst til og brenner for. Det må gå foran alle forventningene fra andre.

Rundt om i Europa
Vikky er stadig på resisefot med elevene. Ikke bare på skolen, men også med Erasmus + Ungdom. Reisene legges i hovedsak til Europa.
– Det siste store prosjektet har vært å hjelpe til med å skape praksisplasser internasjonalt i Spania gjennom Erasmus + prosjektet, forteller hun.
Kirkeparken har nå en fem års avtale med programmet som gir elevene mulighet til å bli satt i praksis rundt i Europa.
– Elevene har behov for å praktisere engelsk gjennom å prate språket. Det bør skje skilt fra praksisfeltet i Norge, forklarer hun.
Virginia bringer noe annerledes til bordet, og vi spør hva hemmeligheten er.
– At jeg ikke kommer herfra og tenker annerledes, svarer hun.
– Det har gitt mange positive resultater. Du må ha en gnist og brenne selv som lærer. Vise at du har tro på elevene. Og kjærlighet. Du kan brenne. Du kan stå på. Men går du inn med kjærlighet til det du driver med, da lykkes du.
– My latino way is love, smiler hun og kaster med hodet så det lange, ravnsorte håret flagrer.