Tekst: Sylvia King
Troll fins ikke i virkeligheten. Det visste du vel? Men i en eventyrverden kan vi lage fantasier om hva vi vil, og der kan det bo troll, tusser og nisser.
– Risse og Misseline bor i en eventyrverden hvor alt kan skje. Så nå skal du bli med å gå risseløypa. Og da kan du også være med i Risse og Misseline sin eventyrverden, forteller Hanne Kristine Bjørke-Henriksen i den første filmen man finner i løypa.
Inne i Rådes skoger, østenfor Andersen Gartneri og vestenfor Råde Ungdomsskole, skjuler det seg en «hemmelig» eventyrverden. Her møtes litt moderne teknologi både kongler og skogbunn. Vel, den er ikke så hemmelig da, men heller ikke så viden kjent – ennå.
Her møter vi Risse-mamma og gründer Hanne Kristine Bjørke-Henriksen, som driver Lille Norge Opplevelser. Hun lager spennende og morsomme naturstier for barn gjennom å kombinere film med naturopplevelser.
– Litt av konseptet er at barna vil ha med foreldrene. Vi ser at også besteforeldre er med på disse utfluktene, forteller hun.
– Dette er et konsept hvor både foreldre og barn kommer seg ut i naturen og nyter skikkelig kvalitetstid sammen. Også barnehagene bruker stien.
Hanne Kristine er egentlig dukkemaker og holdt på med å lage dukker gjennom enkeltmannsforetaket Dukkemakerstua Design og Kunst Håndverk helt tilbake i 1995.
I dag heter selskapet Lille Norge Opplevelser.
– Det startet egentlig med at jeg hadde lyst til å skrive en barnebok, forteller Hanne Kristine.
I 2013 ble Risse en maskot for NM på ski. Men maskoten Risse hadde tydeligvis sine egne ideer og utviklet seg siden til Risse på Budor, som ligger i Løten.
Risse i Råde
Etter at Risse-konseptet var et faktum, tok hun kontakt med kommunene.
– Jeg syns alle burde ha en sånn løype, smiler hun tydelig engasjert.
Og Bjørke-Henriksen er ikke den som somler rundt nissegrøten. Hun gikk direkte til ordfører i Råde, Renè Rafshoel, som likte ideen. En del av kommunens mål er å få folk ut i friluft, og da traff dette prosjektet blink.
Kommunen inngikk avtale med Lille Norge Opplevelser i 2021. På treårsdagen for åpningen av Risseløypa i Råde møter vi den kreative dukkemakeren i hennes egen eventyrverden, som hun har skapt inni skogen.
Risse langs hele ruta
Du kommer til løypa med ankomst via Andersen Gartneri. Parkering er ved Amundbukt – der hvor lysløypa i Karlshusskogen starter. Her møtes du av informasjonsskiltet til løypa. Det er mange fine, håndmalte treskilt med Risse på langs hele ruta, så det er umulig ikke å finne når du først er der.
Ettersom Risseløypa ligger inntil lysløypa, er det flere områder som er lagt opp til rasteplasser. Som for eksempel en Gapahuk nede ved vannet. Der er det mulig å tenne bål og nyte medbrakt niste.
På et annet område finner man en badeplass med rampe og et par hardhauser å sitte ved. Men Risse-løypa har også egne, små områder hvor det ligger til rette for rast og lek. Krakker er fordelt gjennom hele løypa.
QR koder og kongler
Turen starter i Tusselia, og løypa fører deg opp gjennom krokete stier mellom tykk og frodig, moselagt skogbunn. Med ujevne mellomrom kommer man til noe som ligner små fuglekasser, uten front og med QR koder på siden.
På hver QR-stasjon som finnes gjennom hele løypa, er det små, interaktive filmsnutter hvor det er lagt opp til at barna selv oppdager ting som løypas innbyggere har mistet eller glemt igjen.
Her møter man også på Risse, Misseline og trollene. Det blir hintet til ulike ting som barna kan se der hvor de står, på samme plassen som figurene i filmen. Det blir både interaktivt og troverdig for barna. På første post beroliges barna med at det ikke finnes troll.
– Det er nemlig et boligfelt bak her med barn, og vi vil jo ikke gjøre så ungene blir redde, forsikrer Hanne Kristine.
Det er mulig troll ikke finnes, men tussene har vi selv sett med egne øyne. De befinner seg litt her og der.
En foranderlig og levende løype
Løypa er delt inn i soner etter beboerne som finnes der. Og etter hvert trer vi inn i trollenes rike. Det er indikasjoner og hint etter troll, som fotspor og gjenglemte ting.
Hanne Kristine stopper opp og peker opp mellom noen trær.
– Her skal det bli en klessnor med trollklær. Kjempedigre underbukser og sånn, ler hun.
Ja, for løypa er under stadige endringer og utvikling, og det skjer forskjellige ting i ulike sesonger.
Et eller annet sted midt inne i løypa, viser hun oss et balansespill. Det er lagt opp med start, mål og nummererte balanseplanker. Også en konglebutikk er å finne, og konglekast, hvor barna kan finne ut om de kaster like langt som Lilletrollet, Mellomtrollet eller Storetrollet.
Det siste området vi kommer inn i langs ruta, er Nissenes rike.
– Nissetunet skal utvikles neste år, kan den barnevennlige dukkemakeren informere.
Likevel er det allerede indikasjoner og spor på at det fins eventyrliv i området – selv om vi ikke ser dem.
– Her nisser de seg bort, avslører Risse-mamma.
– Poff, så nisser de seg bort til et annet sted.
Fra Nissenes rike går løypa mot mål og ender opp tilbake i Lysløypa. Her kommer vi over et skilt hvor det står å lese: 920 nisseskritt.
– Løypa er cirka sju centimeter, det har jeg gått opp, sier hun og demonstrerer noen nisseskritt.
Det er så veldig mye mer morsomt å finne på i løypa og enda flere små verdifulle detaljer og artigheter som den kreative dukkemakeren har laget. Så det er virkelig verdt en tur for å utforske dem. Lag en deilig nistesekk og ta med deg et barn eller tre ut i løypa.
På nettsiden til Risse-Nissen kan du lese litt mer om så vel Risse, Misseline som vennene deres og se mange flere bilder enn hva vi har fått plass til her. Men ikke vis det til barna før dere har vært der, da.
God tur!