Blåskjell på havbunnen.
Selvplukking av blåskjell er morsomt og deilig. For å sjekke det oppdaterte blåskjellvarselet i Norge, bør du alltid gå til Mattilsynets nettsider. De er den offisielle kilden for denne informasjonen.

Trygt å spise blåskjell langs Østfoldkysten

Selvplukkede blåskjell er deilig. Blåskjell skal være levende helt frem til damping eller annen behandling og bør serveres så ferske som mulig. Da smaker de best!

Levende blåskjell bør lagres ved temperaturer mellom 0 og 10 ºC. Lavere temperaturer gir lengre holdbarhet.

Oppbevar skjellene på is – også i kjøleskap – men pass på at isen ikke ligger over dem, for da kan de fryse.

Blåskjell i butikkdisk med sitroner.
Dampede blåskjell kan oppbevares i kjøleskapet i opptil 2 dager. Sørg for å dekke dem godt til for å bevare smaken og kvaliteten.

Før du tilbereder dem må du, uavhengig av hvor lenge de har vært lagret, alltid kontrollere om skjellene er levende. En slik kontroll kan gjøres ved å gi skjellene en rask dusj med kaldt vann fra springen.

Skjell som ikke lukker seg, er døde. Er det mange døde skjell, kan det være at de er for gamle. Døde skjell kan gi skjellene rundt dårlig smak og lukt. Skjell som ikke har åpnet seg under damping, skal heller ikke spises.

Dampede blåskjell kan oppbevares i kjøleskapet i opptil 2 dager. Sørg for å dekke dem godt til for å bevare smaken og kvaliteten.

Du finner oppskrifter på blåskjellretter her

Følg med på blåskjellvarselet

For å sjekke det oppdaterte blåskjellvarselet i Norge, bør du alltid gå til Mattilsynets nettsider. De er den offisielle kilden for denne informasjonen.

Hvordan sjekke blåskjellvarselet:

Mattilsynets nettsider: Dette er den primære kilden. Gå til mattilsynet.no og søk etter “blåskjellvarsel” eller se etter en direkte lenke på forsiden. De har et kart der du kan zoome inn på ditt område.

Blåskjelltelefonen: Du kan også ringe Mattilsynets blåskjelltelefon: 820 33 333 (merk at det koster penger per minutt).

Tekst-TV: NRK1 s. 588 og NRK2 s. 342.

Viktig informasjon om blåskjellvarsel:

Oppdateres ukentlig: Mattilsynet oppdaterer blåskjellvarselet hver fredag i sommerhalvåret, basert på prøver som tas tidligere i uken.

Farger indikerer trygghet:

Grønn: Skjell fra området kan spises.

Gul: Skjell fra området skal spises med måte (ca. 15-20 mellomstore skjell).

Rød: Skjell fra området skal ikke spises.

Gjelder for selvplukking: Varselet gjelder for blåskjell du plukker selv. Blåskjell som kjøpes i butikk og er kommersielt omsatt, skal være kontrollert og trygge.

Algegifter

Algegifter: Mattilsynet overvåker algegifter i blåskjell. Noen alger produserer giftstoffer som samles opp i skjellene og kan være farlige for mennesker. Disse giftstoffene fjernes ikke ved koking, steking eller frysing.

Virus og bakterier: Selv om det er grønt lys for algegifter, kan det fortsatt være virus (f.eks. norovirus fra kloakk) og bakterier i vannet, spesielt etter mye nedbør. Varmbehandling av skjellene fjerner bakterier og virus, men ikke algegifter.

Varslene kan variere innenfor vårt område – Østfold, så derfor:

Du må sjekke Mattilsynets nettsider for de mest nøyaktige og oppdaterte varslene for ditt spesifikke område i Østfold. De tester blant annet ved Hvaler, som er relevant for Østlandet. Fra sist ukes rapporter (midten av juli 2025) har det stort sett vært trygt å spise blåskjell i Oslofjorden og store deler av norskekysten.

Husk alltid å sjekke varselet FØR du plukker og spiser selvplukkede blåskjell!

 

Våre siste saker her:

Når skatten straffer dem som bygger landet
Selskapsskatten er rettferdig: Jo bedre det går, jo mer betaler du. Overskudd...
Moss, Våler og Råde undertegnet avtale om flere læreplasser
Kommunene Moss, Våler og Råde har sammen med Østfold fylkeskommune signert en...
Black Week-rapport: Nesten halvparten av handelen vil skje med “lånte” penger
Nordmenn skal shoppe for mer enn i fjor, men nesten halvparten av alle Black...
Én av fem frykter de ikke har råd til jul
For mange nordmenn står julefeiringen i fare fordi økonomien ikke strekker til....

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *