Tekst: Per-Espen Løchen
En inntil nylig ukjent helt reddet mor Ida Ullmann (48) og hennes tre yngste barn Rosa (17), Bjørn (13) og Astrid (9) fra den sikre død i nazistenes konsentrasjonsleirer.
Kort tid før den tyske krigsmaskinen gikk til aksjon for å arrestere alle jødiske menn, kvinner og barn i oktober og november 1942, ble Ida Ullmann oppsøkt hjemme på Jeløy. Den norske telefonkontrolløren og motstandsmannen Petter Karmel Gabrielsen reiste til Moss for å advare familiemoren.
Oslomannen bisto den gjenværende familien Ullmann og flere andre jøder med å rømme til Sverige. I 2021 ble Gabrielsens familie tildelt æresbevisningen «Retteferdig blant nasjonene» av Holocuast-minnesenteret i Jerusalem.
Drev illegalt arbeid
Ida og Isak Ullmann var opprinnelige fra Litauen og flyttet til Moss i 1916. Her åpnet ekteparet manufakturforretningen Moss Varehus på Torvet.
Firmaet som solgte både dame-og herrekonfeksjon der dagens Skoggata 2 ligger, ble etter hvert et svært velrenommert firma. Ekteparet bosatte seg på Vårli og fikk med tiden sju barn: Paul, Rubin, Sonja, Alf, Rosa, Bjørn og Astrid.
I en årrekke var familien Ullmann den eneste jødiske sådan i Moss.
De følte seg trygge i Norge, men kort etter den tyske invasjonen 9. april 1940 ble Ida og Isak utsatt for jødehat. Nazisympatisører plaget familien med henge opp en plakat med påskriften ”Jüdishes Geshäft” (jødebutikk) over butikkvinduene i Torvterrassen.
Kort etter at eldstedatteren Sonja hadde reist til Sverige for å gifte seg i 1941, ble broren Rubin arrestert for illegalt arbeid sammen med andre studenter i Oslo. Broren Alf var også på nazistenes radar og flyktet til Sverige kort etterpå.
Da tyskerne forsto at 18 år gamle Alf hadde rømt landet, tok de far Isak og eldstebror Paul som gisler.
Isak Ullmann og sønnene Paul og Rubin ble sendt til Grini. Derfra startet deres siste ferd til konsentrasjonsleiren Sachsenhausen utenfor Berlin, hvor den 23-årige medisinstudenten Rubin Philip Ullmann ble drept 30. september 1942.
Faren Isak og den to år eldre broren Paul ble tatt av dage i Lublin noen dager senere.
Flyktet til Sverige
Ida Ullmann satt igjen med eneansvaret for firmaet og de tre yngste barna, Rosa, Bjørn og Astrid. Hun visste ikke da om at ektemannen og to av sønnene var døde.
«Den norske krystallnatten» startet mandag 26. oktober 1942. Alle jødiske menn over 15 år ble arrestert. To dager senere ankom hovedinnrykket med jøder til Berg interneringsleir utenfor Tønsberg og Bredtveit fengsel i Groruddalen nord for Oslo.
Like før også kvinnene og barna skulle anholdes og bortføres fra sine hjem nøyaktig en måned senere, dukket Petter Gabrielsen opp på døra hjemme hos Ida Ullmann og barna. Oslomannen visste hva som var i gjære og satte dem i kontakt med såkalte grenseloser.
Familien ble fraktet på et lastebilplan dekket med presenninger mot svenskegrensen. Etter flere timers flukt til fots gjennom skog og kratt, kom de fire norske jødene seg over grensen og i sikkerhet.
772 norske jøder ble sendt til nazistenes konsentrasjonsleirer. Bare 34 av dem kom tilbake med livene så vidt i behold. 83 av de drepte var barn.
Rundt seks millioner europeiske jøder ble drept – fordi de var jøder.
Avslørt og arrestert
Gabrielsen ble avslørt og arrestert i 1944. Da hadde han bidratt til at elleve jøder ble reddet fra den visse død. Motstandsmannen ble sendt til fangeleiren Grini. Der led han under elendige forhold, men overlevde fram til krigens slutt året etter.
Petter Karmel Gabrielsen fortalte aldri om sine heltedåder til noen – selv ikke egen familie. Han døde 73 år gammel i 1971.
Mor Ida og minstebarna ble tatt imot ved Kjesäter flyktningemottak i Sverige. Etter hvert fikk de kontakt med Sonja og Alf. Flyktningene bodde i Malmö resten av krigen.
Alf slapp unna tyskerne og krigsårene med livet i behold, men han døde likevel ung. Bare 23 år ung gikk han bort i 1947.
Etter frigjøringen brukte Ida noen strevsomme år på å få Moss Varehus i drift igjen. I 1957 solgte hun forretningen og flyttet til Trondheim. Der døde mor Ida 68 år gammel i 1962.
I 2015 ble snublesteiner satt ned i fortauet foran stedet der familien Ullmanns forretning lå i Skoggata 2. Snublesteinene er til minne om Isak Ullmann og hans to sønner, Paul og Rubin.
Den tyske kunstneren Gunter Demnig fikk ideen til de såkalte “Stolpersteine” – snublesteiner på norsk – for å minnes dem som endte sine liv i naziregimets dødsleirer. De første steinene ble satt ned i Köln i 1994.
2 Responses
Det er feil å si at det var den tyske krigsmaskinen som gikk til aksjon. Flesteparten av arrestasjonene ble foretatt av vanlige norske politifolk og transittleiren på Berg i Vestfold ble drevet av norske NS-folk.
Sipo ga orderen til Statspolitiet. Underavdelingen Gestapo hadde det eksekutive ansvaret innenfor de tyske okkupasjonsmyndighetene ved aksjonene mot de norske jødene. Sipo – og dermed Gestapo – hørte til den tyske krigsmaskinen.