Den globale kakaokrisen som har drevet opp prisen på sjokolade, viser tegn til bedring, og prisene ventes å synke.
Prisøkningen på sjokolade i 2024 og 2025 skyldtes først og fremst en global kakaokrise.
Hovedårsaker til prisøkningen var dårlige avlinger i Vest-Afrika, en region som står for over 60 % av verdens kakaoproduksjon.
Flere år med sviktende avlinger, blant annet på grunn av ekstremvær og plantesykdommer, førte til kraftig redusert tilgang på kakao.
De globale lagrene ble tømt som følge av lav produksjon, noe som presset prisene opp. Til tross for høyere priser, holdt etterspørselen seg relativt stabil, særlig i vestlige markeder.
Investorer og råvarebørser bidro til ytterligere prispress gjennom spekulativ handel.
Fyller lagrene
Bedre avlinger i Sør-Amerika og redusert etterspørsel gjør at verden er på vei mot et kakaooverskudd, skriver Bloomberg.
Produksjonen forventes å overstige forbruket med omtrent 186.000 tonn i sesongen 2025–2026, noe som vil bidra til å fylle opp de globale lagrene som er tømt etter dårlige avlinger flere av de siste årene i Vest-Afrika.
Prisene ventes å synke på kort og mellomlang sikt, sier Oran van Dort, analytiker i Rabobank.
Medvirkende årsaker til fallende priser er dels at forbrukerne kjøper mindre sjokolade, dels at sjokoladeprodusenter endrer oppskriftene sine, og dessuten at det er utsikter til bedre avlinger.