Vi spiser tre kilo mindre fisk per år i dag enn vi gjorde for ti år siden.
I fjor spiste hver av oss litt over 18 kilo, mens i 2015 gikk det unna 21,5 kilo fisk og skalldyr for hver av oss, kommer det fram i Sjømatrådets rapport Fiskemarked.
Samtidig med at vi spiser mindre fisk, går prisen på sjømat opp.
– Forbrukernes valg påvirkes av flere faktorer, men prisøkningen er den viktigste grunnen til at konsumet har en nedadgående trend, sier Sjømatrådets Norden-direktør Trym Eidem Gundersen i en pressemelding
Han sier at sju av ti nordmenn har sagt i en undersøkelse at forbrukerne ønsker å spise mer sjømat.
Ifølge SSB økte sjømatprisene med 63 prosent mellom 2015 og 2024. Samtidig steg kjøtt med 36,3 prosent, mens sukkervarer som sjokolade steg med 16,5 prosent.
Sjømat vi spiser mindre av
Prisveksten kan i stor grad forklare hvorfor det selges mindre av enkelte arter og produkter, og hvorfor konsumet går ned.
Siden 2018 har prisene på spesielt ferske fileter gjort et stort byks. Det har bidratt til en tydelig dreining i butikksalget av ferske/naturelle sjømatprodukter til mer bearbeidede produkter og ferdigretter.
I perioden 2018-2024 steg prisen på:
•fersk ørretfilet med 76 %
•fersk torskefilet med 60 %
•fersk laksefilet med 45 %
*Kilde: Nielsen IQ
Siden laks i utgangspunktet utgjør en stor del av det norske sjømatkonsumet, merkes prishoppet og salgsnedgangen på laks ekstra godt på totalsalget i norske butikker.